در حال حاضر یک سوم جمعیت جهان به میکروب سل آلوده آلوده اند.
سل بیماری عفونی و درمان پذیری است که از راه تنفس از فردی به فرد دیگر انتقال می یابد.
حدود یک چهارم مردم جهان، دچار “سل نهفته” هستند، یعنی با باکتری سل آلوده شده اند ولی هنوز بیمار نشده اند و نمی توانند بیماری را انتقال دهند. ۵تا ۱۵درصد از این افراد احتمال دارد در مدت عمرشان به بیماری سل مبتلا شوند.البته در افراد دچار نقص ایمنی، مانند کسانی که HIVمثبت هستند یا سوءتغذیه یا دیابت دارند، یا کسانی که تنباکو مصرف میکنند احتمال ابتلاء به بیماری سل بیشتر است.
عامل بیماری سل باکتری به نام مایکوباکتریوم توبرکولوزیس می باشد. مهمترین منبع عفونت سل، بیماران مبتلا هستند که اگر کنترل و درمان نشوند قادرند به راحتی با سرفه کردن، سخن گفتن یا بیرون انداختن آب دهان، میکروب را در هوا منتشر و به دیگران منتقل کنند. همچنین مصرف شیر و فرآوردههای غذایی حیوانات مبتلا به سل همانسان را به این بیماری مبتلا می کند.
بیماری سل به اشکال ریوی و خارج ریوی تقسیم بندی می شود سرفه بیش از ۲ و همراه با خلط از نشانه های سل ریوی می باشد: تب، کاهش وزن، کاهش اشتها، بیحالی، عرق کردن شبانه و احساس ضعف عمومی از دیگر نشانههای ابتلا به این بیماری است.
تشخیص این بیماری با انجام آزمایش برروی نمونه خلط بیماران می باشد.
تشخیص و درمان سل در کشور ما بصورت رایگان صورت می گیرد. طول دوره درمان سل حداقل ۶ماه است و داروها بصورت روزانه باید مصرف شوند. معمولاً حدود دو هفته بعد از مصرف دارو ،بیماری سرایت نخواهد داشت.
در صورت مصرف منظم دارو در یک بیمار ریوی اسمیر مثبت بیش از %۹۰موارد سل بصورت کامل بهبودمی یابند
در صورتی که دارو ها بصورت منظم مصرف نشوند احتمال شکست درمان و ایجاد سل مقاوم به چند دارو وجود دارد که برای بیمار و جامعه خطر جدی به حساب می آید.
اطرافیان و خصوصاً کودکان زیر ۵سال درتماس با بیمار مسلول ریوی اسمیر مثبت باید از نظر وجود نشانه های بیماری سل بررسی و در صورتی که به بیماری مبتلا نشده اند ، اقدام پیشگیرانه داروئی برای آنها انجام شود.
تعهدات ایران برای بیماری سل:
۱-دستیابی به کاهش ۹۰درصدی میزان بروز سل و کاهش ۹۵درصدی میزان مرگ و میر ناشی از سل تا سال ۲۰۳۵ و حذف
بیماری سل، یعنی میزان بروز کمتر از یک مورد سل در یک میلیون نفر جمعیت( تا سال ۲۰۵ میلادی)
برای حذف بیماری کافیست : از آن غافل نمانیم.دانسته هایمان را در مورد آن افزایش داده ، باورهای اشتباهمان را اصلاح کرده وبه آموخته هایمان عمل کنیم
منبع:راهنمای کشوری مبارزه با سل و سایت معاونت بهداشت وزارت متبوع
خبرنگار : مهدیه حاج ملک